Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

Boek 3 oktober - december - 1q84, (qutienvierentachtig)

door

Waardering
7.0 uit 10, 4 waarderingen
Uitgave
1e druk, Atlas, 20110219, isbn13: 9789045019413
Details
Ebook, geïllustreerd, 474 pagina's
Achterzijde
(meer)
Boek drie is het derde deel uit de trilogie 1q84 ' Aomame kan niet weg uit de flat waar ze zich schuilhoudt, Tengo kan niet weg bij zijn stervende vader, en Ushikawa kan niet weg achter de verborgen camera waarmee hij op ze loert. Ieder bezint zich op zichzelf. Wat kunnen ze anders doen? Maar wie zal de eerste zijn die deze patstelling verbreekt? Wat is de werkelijke reden dat de sekte Aomame ten koste van alles levend in handen wil krijgen? En wie is de mysterieuze NHK-collecteur die bij alle drie op de voordeur bonst? In deze zinderende roman brengt Haruki Murakami zijn meesterlijke trilogie tot haar onverbiddelijke, ontroerende ontknoping.
Boek drie is het derde deel uit de trilogie 1q84
Haruki Murakami (Kyoto, 1949) studeerde aan de Waseda-universiteit in Tokyo. Na zijn studie was Murakami zeven jaar eigenaar van een kleine jazzbar, Peter Cat, in Tokyo. Met zijn eerste roman Hear the wind sing (1979) won hij de Gunzou Literatuurprijs voor beginnende schrijvers. Deze roman vormt, samen met Pinball 1973 (1980) en De jacht op het verloren schaap de Trilogie van de Rat. Hear the wind sing en Pinball 1973 mochten niet buiten Japan worden verkocht, Murakami vond ze te zwak.
Daarna schreef hij Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld, Norwegian Wood, Dans dans dans, Ten zuiden van de grens en De olifant verdwijnt. Vanaf 1991 woonde Murakami vier jaar met zijn vrouw in de Verenigde Staten, waar hij in Princeton (New Jersey) lesgaf en De opwindvogelkronieken schreef.
Na de Hanshin-aardbeving in Kobe en de gasexplosie in de metro van Tokyo in 1995 keerde Murakami terug naar Japan, waar hij de slachtoffers van de gasexplosie en de leden van de religieuze sekte Aum Shinrikyo interviewde. Hij schreef vervolgens twee non-fictieboeken, die in 2000 zijn gebundeld in de Amerikaanse editie Underground. Sindsdien heeft Murakami Spoetnikliefde, Na de aardbeving en Kafka op het strand geschreven. De meest recente boeken zijn After Dark, Waarover ik praat als ik over hardlopen praat, de verhalenbundel Blinde wilg, slapende vrouw en 1q84 Boek een en Boek twee.
Over 1q84 Boek een en Boek twee:
Ik verwed er een parallel universum om dat u deze zomer geen vakantieboek zo briljant vinden zal. Bart Vanegeren, Humo ****
Superieure spielerei in de nieuwe Murakami. [...] 1q84 is een fantasievol en spannend verhaal over een futuristisch Japans wonderland. De inhoud is mystiek, de vorm een superieur spel van stijlen. Elsevier
Literaire sensatie van het jaar. Marnix Verplancke, De Morgen
Murakami schreef het boek van het jaar [] Voor wie vandaag nog verlegen zit om een vakantieboek waar je echt je tanden in kunt zetten, is 1q84 een absolute aanrader: spannend maar ook diepzinnig, meeslepend maar toch soms dromerig, makkelijk verteld maar o zo zinderend en intens. Kortom, een weergaloze ode aan het geconcentreerde, zinnelijke leven. Knack
Een meesterwerk. [...] Wachten met lezen van 1q84 tot deel 3 verschijnt wordt ten strengste afgeraden en zal leiden tot gr
Bekijk aanbod
(meer)
Bol.com

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

Reviews of beoordelingen (selectie) van andere leden

“Ook het derde en laatste boek van deze trilogie heb ik met plezier gelezen. Naar mijn smaak zijn sommige andere Murakami's (met name De Opwindvogelkronieken en Ten zuiden van de grens) net wat sterker, en vooral ook strakker geschreven, maar kniesoor die daar op let.

In mijn reacties op de vorige twee boeken van 1q84 heb ik al het nodige gezegd over het surrealistische karakter van dit boek en over de even onwaarschijnlijke als ontroerende liefde van Aomame en Tengo, die als tienjarigen een intens moment hadden van woordloze liefde, en die elkaar twintig jaar later tastend weer trachten te vinden. Als lezer moet je wel willen geloven in die ongrijpbaar surrealistische wereld en in die vreemde zoektocht, want anders haak je helemaal af. Dit derde deel is dan de afronding van die zoektocht, een afronding die (zoals steeds bij Murakami) veel vragen open laat maar die naar mijn smaak toch in het teken staat van hoop. De hele trilogie staat in het teken van onzekerheid, omdat alles in de wereld veranderlijk is en ongewis en omdat de wereld zomaar kan omslaan in een totaal andere wereld. Ook staat hij in het teken van vervreemding en eenzaamheid, want alle personages zijn eenzame satellieten die ronddolen in een voor hen onbegrijpelijk universum. Maar toch is er ook de hoop op liefde en vriendschap: een onzekere en wankele hoop, maar toch een hoop die tijdelijke troost en bescherming biedt.

Boek een was langzaam, boek twee voerde het tempo enorm op, boek drie staat weer in het teken van vertraging, stilstand, wachten, dan ineens weer versnelling en dan weer traagheid. Bijna tergend, soms. Maar dit past wel bij o.a. Tengo's bespiegelingen over de ondoorgrondelijke tijd die nu eens pijlsnel gaat en dan weer onbegrijpelijk traag. En bovendien kregen sommige passages naar mijn smaak juist door die traagheid een bijna mediterend karakter. Ook is er veel herhaling in het boek: formuleringen die steeds terugkeren, dingen die meerdere keren opnieuw worden uitgelegd. Maar dat past wel weer bij het zoekende en tastende verloop van het verhaal: de personages herhalen sommige dingen steeds opnieuw, omdat ze steeds de betekenis van die dingen net niet kunnen vatten. Die traagheid en herhaling is mijns inziens dus best functioneel: aan de andere kant vond ik wel dat het boek daardoor soms te veel aan spanning verloor. Ook was het einde van boek drie minder sterk dan ik had verwacht en gehoopt. Niettemin vond ik dit boek een mooi slot van een mooie trilogie.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0

Boeken met een vergelijkbare waardering op boekenliefde.nl

hoi

sluiten
sluiten