Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

1 - De Thibaults, roman

door

Waardering
9.6 uit 10, 5 waarderingen
Uitgave
1e druk, 20140219, isbn13: 9789029087353
Details
Harde omslag
Achterzijde
(meer)
In 1922 verscheen in Frankrijk het eerste deel van Roger Martin du Gards meesterwerk Les Thibault. Deze grote romancyclus beschrijft aan de hand van het leven van twee broers de sociale en morele ontwikkeling van de Franse bourgeoisie tijdens de belle époque. In 1937 ontving Martin du Gard voor dit werk de Nobelprijs voor Literatuur. Honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verschijnt voor het eerst de volledige Nederlandse vertaling in twee delen, een monumentaal werk dat een groot lezerspubliek verdient.
De broers Antoine en Jacques groeien op in Parijs in de roerige jaren na de eeuwwisseling, in een katholiek bourgeoisgezin met een dominante vader, Oscar Thibault. Antoine, de oudste, is een bevlogen arts en wetenschapper die opgaat in zijn werk en een keurig uitgestippelde weg lijkt te volgen. Zijn jongere broer Jacques is rebels en opvliegend en droomt ervan schrijver te worden. De ontdekking van Het grijze schrift waarin hij onder de les met zijn vriend Daniel de Fontanin zielenroerselen uitwisselt, leidt ertoe dat hij naar een verbeteringsgesticht wordt gestuurd.
Jaren later weet Antoine zijn broer die lange tijd onvindbaar was, over te halen weer naar Parijs te komen. Antoine besluit de doodsstrijd van hun vader, die afschuwelijk lijdt, te verkorten met een injectie. Na de begrafenis vindt hij in het bureau een aantal papieren waaruit blijkt dat zijn vader, onvermoed, een heel verborgen leven had.
Als de oorlog uitbreekt aanvaardt Antoine zijn burgerplicht en vertrekt naar het front. Jacques schaart zich aan de zijde van de revolutionair socialisten. Ontgoocheld dat zij de oorlog niet hebben kunnen verhinderen, besluit Jacques tot een roekeloze daad met verstrekkende gevolgen.
De Thibaults is sprankelend en meeslepend. Het lot van de familie Thibault wordt weergaloos uitgewerkt tegen de achtergrond van de naderende Eerste Wereldoorlog.
Afbeeldingen
Bekijk aanbod
(meer)
Bol.com
 
Waardering
Boekenplanken
Review
Buitengewoon meeslepende familiekroniek! Meer dan 800 pagina's, maar je vliegt er doorheen.
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 0

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

Reviews of beoordelingen (selectie) van andere leden

“In een periode van begin vorige eeuw (het boek komt ook uit die periode in de oorspronkelijke versie) voltrekt zich het verhaal van de Thibaults.
Antoine is de meest geliefde van vader Thibault,(een streng gelovige man die zijn zoons ook vanuit het geloof opvoedt nu zijn vrouw is overleden), hij volgt de regels van vader en ook maatschappelijk stelt hij zijn vader niet teleur, hij brengt het tot arts.
De andere zoon is een heel ander verhaal, Jacques gedraagt zich altijd met zijn kont tegen de krib, gaat zijn eigen weg en kiest voor zijn eigen ingevingen.
Als hij 14 jaar is, besluit hij, samen met zijn innige vriend Daniel, voor het avontuur en zij vluchten weg uit hun vertrouwde leven, iedereen in het ongewisse achterlatend, ze komen echter niet ver.
De tucht van vader laat zich gelden, Jacques wordt ondergebracht in een verbeteringsgesticht, waarvan zijn vader ook eigenaar is.
Antoine, die ziet dat zijn broer hier al jong wegkwijnt, haalt hem hier weg, en moet zicht op last van zijn vader over hem ontfermen, in het begin lijkt dit te lukken, maar dan verdwijnt wederom Jacques van de aardbodem en nu weet niemand meer waar hij is gebleven.
Het leven gaat verder, met vooral de verhalen van Antoine als dokter, die hem voor dilemma's stelt, die nu zelfs nog actueel zijn, zoal euthanasie.
Dan komt vader Thibault aan het eind van zijn leven, en tijdens het houden van zijn sterfbed, is Antoine vastbesloten Jacques weer op te sporen, en dat lukt uiteindelijk, maar hij komt terug als een vreemde, ook voor de andere bekenden van de familie, ook de liefdes van weleer komen weer om de hoek kijken, maar op de dag van de begrafenis, kiest Jacques er toch voor om naar zijn woonplaats in Zwitserland terug te keren, en alle schepen achter zich te verbranden.

Dit indringende verhaal van 2 broers, die beiden lijden onder het juk van vader, beiden op hun eigen manier, (in het verhaal van Jacques zal ongetwijfeld hebben meegespeeld, dat moeder het leven liet met zijn geboorte en daardoor nooit een band kreeg met zijn vader), is werkelijk prachtig om te lezen, hoewel het boek al bijna een eeuw oud is, komt het totaal niet gedateerd over.
In het 2e boek zullen we ongetwijfeld meer te weten komen rondom het mysterie van Jacques, waar we eigenlijk nog veel te weinig van weten, de vertaling van dat boek komt dit jaar uit en dat gaan we dus in de gaten houden.”
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 1
“De Thibaults is een familie-epos dat oorspronkelijk in acht boeken uitkwam. Het is nu naar het Nederlands vertaald en wordt als twee delen op de markt gebracht. De eerste zes boeken zijn nu als deel 1 verschenen. Deel 2 is nog niet uitgebracht. Oorspronkelijk kwam het epos uit tussen 1922 en 1940. Deel 1 (de eerste zes boeken) bestrijkt de beginjaren van de twintigste eeuw tot en met 1913. Du Gard zit de geschiedenis dicht op de huid. Geboren in 1881, heeft hij deze tijd dus zeer bewust zelf meegemaakt. Het verhaal speelt zich af in het welgestelde, conservatieve stadsburgermillieu. Du Gard beschrijft een katholieke en een protestantse familie. De taal is hier en daar wat gezwollen maar dat past bij de tijd. De zeden en gebruiken zijn nog gedompeld in een Victoriaanse preutsheid. Het boek laat vooral de ontwikkeling van de twee Thibault broers, Antoine en Jaques zien. Het is een schitterend werk dat ik met erg veel genoegen heb gelezen. Het begint vrij traag maar gaandeweg komen er meer verwikkelingen die het verhaal interessant houden. Ik vond eerst Antoine maar een vervelend ventje maar hij ontwikkelt zich tot een persoon die ik wel kan waarderen. Vooral zijn pleidooi voor het atheïsme aan het eind van het boek wanneer hij tijdens een treinreis met de Abbé (geestelijke)discussieert maakt indruk. Du Gard was zelf ook overtuigd atheïst. Het laat zien dat Antoine zich heeft afgezet tegen zijn opvoeding en persoonlijk gegroeid is.<br/><br/>Aan het eind van het boek bevindt zich een biografie van Roger Martin du Gard. Helaas heeft men gemeend hier ook een aantal ontwikkelingen uit het nog niet verschenen tweede deel van het epos te moeten prijsgeven. Daar baalde ik stevig van want nu weet ik al wat er gaat gebeuren met Antoine en Jaques. Niet lezen dus, die biografie, tot je ook deel twee hebt gelezen.<br/><br/>Ondanks de kennis die ik nu heb over het verloop in deel twee, zal ik het natuurlijk aanschaffen en lezen. Er zijn meer personages in het boek waar ik nieuwsgierig naar ben en ook het waarom van de verwikkelingen rond de twee broers zal interessant zijn. Een echte aanrader voor mensen met een lange leesadem. Zelf heb ik af en toe even een adempauze genomen om wat anders tussendoor te lezen. Het is een intens maar o zo mooi boek.”
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 0
“Zeer boeiende familiekroniek, waarin de karakters diepgaand en consequent uitgewerkt zijn. Er wordt via de hoofdpersonen uitgebreid ingegaan op grote maatschappelijke en religieuze vraagstukken. Ik kijk uit naar deel 2, dat in juni zal verschijnen, al was het maar omdat dit deel zomaar ophoudt...”
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 0
“prachtig verhaal, wat zich afspeelt na de 1e W.O. in Frankrijk, voornamelijk in Parijs. Een familie epos met een historische achtergrond. Vertaald uit het Frans, er volgen meer delen, een heerlijk dik boek, wat niet verveelt.”
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 0

hoi

sluiten
sluiten