Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

Het smelt

door

Waardering
7.9 uit 10, 20 waarderingen
Uitgave
1e druk, Das Mag Uitgeverij B.V., 20151120, isbn13: 9789082410617
Details
Zachte omslag, 480 pagina's
Achterzijde
(meer)
1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.
Afbeeldingen

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

Reviews of beoordelingen (selectie) van andere leden

“Knap hoe de schrijfster me 487 pagina's geboeid houdt.
Er zit humor in de schrijfstijl, terwijl het verhaal steeds minder vrolijk wordt!
Onvoorstelbaar hoe ver de hoofdpersoon het laat komen met haar twee jeugdvrienden. het loopt echt uit de hand. Erg sneu hoe het afloopt.”
Meld u aan of log in om te reageren. 1
“Prachtig geschreven, maar behoorlijk heftig verhaal.”
Meld u aan of log in om te reageren. 1
“Eigenlijk een gruwelijk verhaal over een meisje dat opgroeit in een disfunctioneel gezin. Ze gaat als ze volwassen is terug en vertelt met flashbacks wat ze heeft meegemaakt. Bij elk hoofdstuk dacht ik : wil ik dit verder lezen.. maar toch wel. Goed geschreven maar geen vrolijk boek ..”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“Op grond van de vele vrijwel uitsluitend zeer positieve kritieken, en het feit dat dit debuut blijkbaar nu al op de literatuurlijsten van de middelbare school staat, heb ik me er ook toe gezet het te lezen. En ja, ik kan er de literaire waarde in zien. Maar het is me wel een worsteling geweest er doorheen te komen. Geen boek dat ik een ander zomaar zou aanraden. Het is geschreven in het Vlaams en dat is voor de niet-Vlaming even wennen aan andere manieren van uitdrukken. Er worden nogal vaak metaforen gebruikt; zou van mij wat minder mogen. Bovenal is het een traag verhaal en dat vergt veel geduld. Nauwkeurige lezing is bovendien gevraagd omdat één enkele zin een realiteit kan bevatten die pas veel later inhoud krijgt en dan met terugwerkende kracht betekenis geeft aan de eerdere passage. Ook wat betreft de sfeer van het verhaal is "Het smelt" niet echt aangename literatuur om te lezen: het is rauw en schrijnend.

Wie volhoudt, ontdekt de kundigheid waarmee het geheel is opgebouwd. Evengoed blijf ik met een paar vragen zitten. Om er eentje te noemen: hoe is het mogelijk dat Tesjes gedrag niet door de school is opgemerkt en bij de ouders aangekaart? Het moet daar evengoed zichtbaar aanwezig zijn geweest. Of: hoezo worden er geen verdere vragen gesteld door Laurens moeder? Zo heb ik er nog wel een paar. Dat alles daargelaten, verdient de schrijfster complimenten voor dit debuut.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“1988 is een bijzonder jaar voor het kleine, Vlaamse Bovenmeer: behalve Eva worden er slechts twee andere kinderen geboren, Pim en Laurens. De drie maken er hun hele jeugd samen het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002; de jongens worden pubers met snode plannen. De verlegen Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze.

Prachtig beschreven sfeer in het dorp en in het gezin waar de ouders drinken en de kinderen aan hun lot worden overgelaten. Ook de fobie van zus Tesje wordt goed beschreven, kortom een pageturner”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“Eva trekt vanaf de lagere school op met 2 vrienden uit hetzelfde geboortejaar, Laurens en Pim, in die periode overlijdt de broer van Pim die Jan heet, dit laatste gegeven loopt als een rode draad door het boek en heeft vooral als de 3 leeftijdsgenoten een oudere leeftijd hebben invloed op het verhaal.
In hun jonge jaren beginnen de 3 de wereld te ontdekken met name op sexueel gebied, in een spel waarvoor allerlei meisjes worden uitgenodigd moet Eva een raadsel verzinnen, de jongens zijn quizmaster, de meisjes krijgen 8 vragen om achter de uitkomst te komen, bij elk verkeerd antwoord moeten ze een kledingstuk af of uitdoen.
Het spel gaat steeds verder en wordt ook steeds spannender maar uiteindelijk loopt het niet echt goed af, de wegen van de 3 scheiden om na vele jaren weer elkaars pad te kruisen als Eva, Laurens en Pim worden uitgenodigd op een herdenkingsfeest van Jan, dan worden er nog zaken recht gezet die uiteindelijk tot een onverwacht huiverig slot leiden.

Ik vond het een buitengewoon goed boek, ik had er al veel van gehoord, maar dat wil niet zeggen dat ik het dan ook maar perse goed moet vinden, maar dit boek dus wel, complimenten voor de schrijfster.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“SCHITTEREND boek! Ontzettend goed geschreven met een verbazingwekkende aandacht voor detail waardoor de lezer echt in het boek kan kruipen. Zeer beklijvend. Als je de laatste pagina dicht vouwt blijf je hoe dan ook aan het boek plakken, moet je er zowat van losweken.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“Dit is één van de aangrijpendste boeken die ik ooit gelezen heb!!!
Ongelooflijk hoe zoiets mogelijk is en het boek laat heel goed zien wat de gevolgen van menselijk gedrag kunnen zijn.
Een aanrader!!!”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“27 apr 16. Wat een heftig boek over een moeilijke jeugd in een Vlaams gezin. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in de tegenwoordige, of kort voorbije tijd. En de helft is flashbacks naar 2002, de zomer nadat er iets heftigs is gebeurd in het dorp. Een clubje van 3 kinderen, twee jongens en een meisje,die min of meer tot elkaar veroordeeld zijn omdat er inhoud jaar slechts drie kinderen worden geboren in het dorp en zij samen een klasje van drie vormen. Hoewel hun jeugd in 2002 is, ze zijn dan 14 jaar, deden de gebeurtenissen en bechrijvingen van de dorpelingen mij erg denken aan het dorpsleven inde jaren 50 in Nederland. Gaandeweg wordt duidelijk wat het raadsel is en waarom de hoofdpersoon met een blok ijs op stap gaat!”
Meld u aan of log in om te reageren. 0

Boeken met een vergelijkbare waardering op boekenliefde.nl

hoi

sluiten
sluiten