Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

Een hologram voor de koning

door

Waardering
7.0 uit 10, 7 waarderingen
Uitgave
1e druk, Lebowski, 20160523, isbn13: 9789048831982
Details
Zachte omslag, 304 pagina's
Achterzijde
(meer)
Nu verfilmd als A Hologram for the King met Tom Hanks in de hoofdrol
'Een hologram voor de koning is net zo indringend als Wat is de Wat, net zo veelgelaagd ook. Een prachtroman' Standaard der Letteren ****
Alan Clay heeft alles verloren door de crisis: zijn bedrijf, zijn huis, zijn vrouw, zijn kind. Hij reist af naar Saoedi-Arabië, om daar - in een gloednieuwe, nog onvoltooide stad midden in de woestijn - een deal te sluiten met koning Abdullah. Samen met enkele medewerkers van een bedrijf gespecialiseerd in holografische presentaties wacht hij op de koning en zijn entourage, in een laatste poging beslag op zijn huis te voorkomen, de studie van zijn dochter te betalen en eindelijk - eindelijk! - iets groots tot stand te brengen.
Een hologram voor de koning is een aangrijpend verslag van een man die zich staande probeert te houden in een turbulente fase in zijn leven, en die vecht voor zijn dochter - en zichzelf.
Dave Eggers (1970) is de auteur van onder meer Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (finalist Pulitzer Prize), Zeitoun, Wat is de Wat (finalist National Book Critics Circle Award en winnaar Prix Médicis), De Cirkel en Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? Hij is tevens de drijvende kracht achter McSweeney's en 826 Valencia, en won in 2008 de Ted Prize. Dave Eggers woont met zijn gezin in Californië.
'Eggers laat de ontreddering van Clay meesterlijk zien... In de bedreigende troosteloosheid van het bestaan in een oliestaat stemmen Grunberg en Eggers precies overeen' NRC Handelsblad ****
'Een hologram voor de koning wemelt van de verwijzingen naar literaire klassiekers, maar Eggers bedient zich van een nieuwe, Hemingway-achtige, fijngeslepen stijl om zijn verhaal te vertellen' Michiko Kakutani, The New York Times
Afbeeldingen
Waardering
Boekenplanken
Review
Alan heeft in zijn leven heel wat zakelijk gegokt, maar is niet goed uit de strijd gekomen, hij krijgt een laatste kans; er wordt in Saoedie-Arabie in de woestijn een hele nieuwe stad uit de grond gestampt, althans dat is de bedoeling, Harry heeft hier ook zijn bijdrage in, maar telkens als hij de koning van het land wil ontmoeten om zijn plannen te ontvouwen geeft de koning niet thuis, de dagen worden langer omdat er niets gebeurd, hij krijgt wel kennis aan een leuke vrouw waarmee hij wel wat onderneemt, maar niet tot een echte relatie komt.
Laten we voorop zetten dat ik een redelijk fan ben van Eggers, ontzettend knap dat hij steeds maar weer kan schrijven over totaal verschillende onderwerpen, maar dit boek viel me erg tegen, ik kon er niet van genieten zoals van zijn andere boeken het geval was
Meld u aan of log in om te reageren. 0

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

Reviews of beoordelingen (selectie) van andere leden

“Ik ken de boeken van Dave Eggers eigenlijk niet, maar de recensies in binnen- en buitenland maken mij al een tijdje lang nieuwsgierig. Bij Een hologram voor de koning vond ik dat ik het maar eens moest proberen. Geen idee of ik heel snel weer een andere Eggers zal oppakken, maar het boek beviel best goed.

Hoofdpersoon Alan Clay, een vijftiger die door de crisis veel is kwijtgeraakt, is afgereisd naar een stad in aanbouw in Saoedi-Arabië om daar een mega-deal te sluiten die in een klap al zijn problemen moet oplossen. Al snel wordt duidelijk dat dit niet gaat lukken. Die stad in aanbouw is een bizar en zinledig oord, waarin nauwelijks deals zijn te sluiten. De klant in kwestie, koning Abdullah, laat zich niet zien en zijn motieven zijn duister. Zijn ondergeschikten, die als contactpersoon zouden moeten optreden, zijn vaak onbereikbaar, en als Alan ze bereikt blijft het gesprek vaak vruchteloos. Alan zelf is aarzelend, daadloos, niet in staat tot proactief handelen: hij is zo doordrongen van zijn eigen futiliteit dat hij nauwelijks iets onderneemt, want het maakt allemaal toch niet uit wat hij doet. Zelfs niet als zijn acties succesvol zouden zijn. Soms komt hij alsnog in beweging en probeert hij iets heldhaftigs of slims te doen, maar dat mislukt steeds op tragi-komische wijze.

Ik vond de sfeer van vergeefsheid en mislukking wel mooi beschreven. Knap vond ik dat Eggers van Alan geen karikatuur maakt, maar een vrij sympathieke en begrijpelijke anti-held. Ontoererend en overtuigend vond ik de vriendschappen die Alan sluit, met de enigszins verloren rondlopende jongeling Yousef en met een paar vrouwen die ook de weg enigszins kwijt zijn. Fraai zijn ook de momenten dat Alan voor even gelukkig is of inspiratie voelt vanwege de schoonheid van b.v. het landschap. Tenslotte is ook wel mooi hoe Alan, ondanks alle mislukking en vergeefsheid, juist niet totaal ten onder gaat maar blijft voortmodderen, met gedempte wanhoop maar ook met een vluchtig soort optimisme.

Wel vond ik het jammer dat Eggers sommige thema's (bijvoorbeeld hoe Alan het als zakenman heeft moeten afleggen tegen Chinezen) erg vaak herhaalt. Ook legt hij het er soms te dik bovenop: ik had dan de pointe voor mijn gevoel allang begrepen, maar dan kwamen er nog vier zinnen die deze pointe uitlegden. Maar de eerder genoemde goede dingen van het boek wogen voor mij zwaarder, en bovendien slaat Eggers vaak ook erg goed erin om veel te zeggen met weinig woorden. Of om veel te suggereren tussen de regels door.

Ik ben kortom wel weer tevreden, en ongetwijfeld zal ik ooit meer gaan lezen van Dave Eggers.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“Moeilijk om te beoordelen als je vlak ervoor Grunbergs "Man zonder ziekte" hebt gelezen. Beide boeken spelen in het Midden-Oosten, beide hebben een in het leven vastgelopen man als hoofdpersoon, ze hebben allebei met nieuwbouw te maken. Zit er in Eggers' boek ook zo veel dreiging als in Grunbergs boek of heb ik dat gevoel alleen maar omdat ik de twee door elkaar haal? Er schoten mij tijdens het lezen allerlei details door het hoofd, die in Grunbergs boek thuishoorden......
Het boek van Eggers is in elk geval beter geschreven, maar ik denk niet dat het het niveau van "Zeitoun" en "Wat is de wat" haalt.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0

Boeken met een vergelijkbare waardering op boekenliefde.nl

hoi

sluiten
sluiten