Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

De voordelen van onbeantwoorde liefde

door

Waardering
8.0 uit 10, 1 waarderingen
Uitgave
1e druk, Blossom Books, 20170424, isbn13: 9789020678888
Details
Zachte omslag, 304 pagina's
Achterzijde
(meer)
Liefde, zoenen en ijs: Becky is back!Wat moet je doen als je zestien bent en nog nooit een jongen hebt gezoend? Molly Peskin-Suso wilde dat ze het wist. Ze kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat 'ze er gewoon voor moet gaan' en 'een risico moet nemen', maar dat helpt niet echt. Voor haar is het makkelijk: ze flirt met elk meisje dat ze leuk vindt. Cassie kent geen angst en is dun zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert en - volgens haar oma - 'volslank'.Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar tweelingzus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly's reeks van onbeantwoorde liefdes en proberen haar te koppelen aan Will, een vriend van Mina. Hij is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Perfect, toch? Maar als Molly ondertussen ook steeds meer tijd doorbrengt met Reid, haar schattige, nerdy collega, wordt het ingewikkeld. Ze moet besluiten of ze het advies van anderen opvolgt... of haar eigen hart volgt.Over SIMON VS. DE VERWACHTINGEN VAN DE REST VAN DE WERELD'Ook weleens fijn: een zwijmelboek over homojongeren waarin alles goedkomt.' - Trouw'Een boek om van te smullen.' - 7Days'
Recensie
(meer)
Molly (17, ik-figuur) heeft bruin haar en bruine ogen, is dik en neigt naar depressiviteit (ze slikt het medicijn Zoloft). Molly valt op jongens, maar is onhandig en durft geen mond tegen hen open te doen. Haar tweelingzus Cassie, die slank is met blond haar en groene ogen, valt op meisjes en kent in tegenstelling tot haar zus geen angst. Voeg hierbij twee moeders, een jonger broertje, de bemoeizieke flapuit oma Betty, twee vriendinnen met vriendjes en bijbehorende problemen, en een romantische komedie is geboren. Molly raakt "torn between two lovers', hipster Will en de verlegen Reid. Het spel van aantrekken en afstoten wordt gecompliceerd door tussenkomst van vriendin Olivia. De relatie tussen de symbiotische tweelingzussen dreigt verstoord te raken door hun liefdesrelaties. Er zijn veel openhartige gesprekken over seks en veel ge-app tussendoor. Toegankelijk door de snelle dialogen en korte hoofdstukken. Luchtige, actuele chicklit met een happy ending en net dat beetje te overwinnen familie-, vriendschap- en liefdesproblemen om de doelgroep Young Adult een hart onder de riem te steken. Van de Amerikaanse auteur van 'Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld'*. Recensie door C. la Roi, nbd-boeken.De Amerikaanse auteur Becky Albertalli veroverde vorig jaar moeiteloos ontelbaar veel lezersharten met haar uiterst charmante Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld. In theorie een boek over een jongen die worstelt met (de erkenning van) zijn geaardheid, in werkelijkheid een tienerrelaas dat voor zowat elke opgroeiende jongere opgaat. Ook in haar tweede boek The Upside of Unrequited, exploreert Albertalli de liefde en bijhorende worstelingen, al slaat ze deze keer een luchtigere toon aan.
Dankzij uitgeverij Blossoms Books en vertaalster Astrid Staartjes kunnen ook de Nederlandstalige lezers kennismaken met de zeventienjarige Molly. Het meisje wordt om de haverklap verliefd, maar op haar eerste kus blijft ze wachten. Aangemoedigd door haar zus Cassie (zelf smoorverliefd op een meisje dat ze tijdens een avondje uit heeft ontmoet) zoekt ze toenadering tot de hippe en verleidelijke Will. Niet gemakkelijk, als je onzeker bent over jezelf. Totaal onverwacht voelt ze zich ook nog eens aangetrokken tot haar schuchtere collega Reid en slaat de besluiteloosheid nog meer toe. Wie zal uiteindelijk haar hart veroveren? En kan ze haar onzekerheid overwinnen?
Met Molly kiest Albertalli voor een warm, herkenbaar en realistisch personage. Geen perfect lichaam, niet buitengewoon begaafd of voorbestemd voor grote daden. Molly is wie ze is, met haar positieve én mindere kantjes. Daarbovenop gaat de auteur voluit voor diversiteit met personages die je zelden tegenkomt in de jeugdliteratuur. Zo is Molly joods, heeft ze twee moeders en een zus die op meisjes valt. Het mooie is dat Albertalli oog heeft voor de niet altijd begripvolle reacties van de omgeving, maar tegelijkertijd duidelijk laat voelen dat anders ook normaal is.
Net zoals bij Simon hanteert Albertalli een energieke en guitige schrijfstijl waarmee ze moeiteloos elke lezer om haar vinger windt. Vertaalster Astrid Staartjes weet die dynamische stijl feilloos over te hevelen naar de zeer verzorgde Nederlandse vertaling.
Boosdoeners van dienst zijn de luchtige thematiek en de voorspelbare plot. Vlinders in de buik, niet zo populair zijn als je zou willen, die eerste kus... De leeftijdsgenoten van Molly zullen de herkenbare situaties en emoties ongetwijfeld waarderen, maar voor de oudere, meer ervaren lezer, zullen de belevenissen te kinderachtig aanvoelen. Daarbovenop is een glazen bol niet nodig om te weten hoe Molly's avonturen zullen eindigen.
Dankzij de aanstekelijke schrijfstijl en de ongedwongen diversiteit lijken bovenstaande bemerkingen plots ver weg. Uitgever Myrthe Spiteri omschrijft het boek in het voorwoord als een lief, klein verhaal en dat is het ook. De voordelen van onbeantwoorde liefde is net zoals haar hoofdpersonage eerlijk, vertederend en strooit met liefde naar de lezer. De speciaal voor de Nederlandstalige versie ontworpen cover door Lennart Wolfert ziet eruit om door een ringetje te halen en verdient het om in elke boekenkast te staan blinken (nadat je het v Recensie door Joke De Meyer, Hebban.De voordelen van onbeantwoorde liefde lijkt op het eerst gezicht een dynamisch en vlot geschreven liefdesverhaal over een onzeker meisje dat er maar niet in slaagt een vriendje te krijgen. Sterker nog: ze heeft nog nooit met een jongen gezoend. Niet zozeer omdat jongens haar niet leuk vinden maar omdat ze niet durft en niet doorzet. Molly heeft een enorme angst om afgewezen te worden en zwelgt dan maar in steeds weer nieuwe verliefdheden, zonder dat er iets gebeurt. Misschien moet ze een keer afgewezen worden om door haar vrees heen te komen, denk ze zelf. 'Zoals een slang beethouden om van de angst voor slangen af te komen.'
Als haar tweelingzus Cassie vaste verkering krijgt met een meisje en hun moeders gaan trouwens, omdat het homohuwelijk eindelijk officieel is erkend, gaat het pas echt knagen en legt ze zichzelf steeds meer druk op. Haar omgeving draagt daar graag een steentje aan bij. Het lijkt erop dat er iets kan ontstaan uit een flirt met een knappe hipster maar tegelijkertijd broeit er iets in de vriendschap met haar slonzige mannelijke collega, bij wie ze zich op haar gemak voelt en met wie ze enorm kan lachen. Het laat zich raden wie Molly uiteindelijk aan haar zijde heeft op de bruiloft van haar moeders.
Tot zover het vlot geschreven liefdesverhaal maar gelukkig heeft Becky Albertalli net wat meer te bieden. Met het verfrissende Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue liet ze al zien dat ze onbekommerd over homoseksualiteit wil schrijven en dat zet ze door. De relatie van haar tweelingzusje met een meisje, die er dan weer mee tobt dat het wel erg voorspelbaar is om als dochter van twee lesbische moeders ook op vrouwen te vallen. Het wordt ongedwongen verweven in een verhaal dat als interessantste thema de relatie tussen de tweelingzussen heeft.
Cassie en Molly vertelden elkaar altijd alles maar verhouden zich ineens anders tot elkaar nu de liefde een serieuze rol gaat spelen. Die omslag in ingrijpend en pijnlijk; hun onvoorwaardelijke band loopt deukjes op en zorgt voor verwarring en ongerustheid. Maar uiteindelijk is er begrip omdat ze er met elkaar over kunnen praten en beseffen dat deze worsteling onontkoombaar is omdat ze nou eenmaal individuen zijn. Het losmaken van de vertrouwdheden uit de kindertijd (versterkt omdat het om een tweeling gaat maar het geldt voor veel broers en zussen of vriendschappen) is als thema herkenbaar uitgewerkt. Je weet stiekem wel dat het ooit gaat veranderen, maar wil daar niet echt aan. Fuck verandering, zegt Molly, die zelden grove taal gebruikt.
De voordelen van onbeantwoorde liefde gaat daardoor net wat dieper en is door de frisse en dynamische stijl alleszins een vlotte coming-of-age roman. Recensie door Jaap-Friso, JaapLeest.
Afbeeldingen
 
Waardering
Boekenplanken
Review
Nog geen

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

hoi

sluiten
sluiten