Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

De dood van Murat Idrissi

door

Waardering
6.7 uit 10, 6 waarderingen
Uitgave
1e druk, Hollands Diep, 20170303, isbn13: 9789048836864
Details
Harde omslag, 128 pagina's
Achterzijde
(meer)
De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman.
Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woestijn. Wat begon als lichtzinnig avontuur, is hun noodlot geworden.
In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor De dood van Murat Idrissi. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen.
Na Dit zijn de namen vertelt Wieringa opnieuw een migratiegeschiedenis; een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood.
Recensie
(meer)
Een beheerst vertelde roman die je behoorlijk van je melk brengt. Waarmee Wieringa en passant opnieuw bewijst hoe krachtig het tonicum van de literatuur kan zijn en een begaafde schrijver uit één casestudy universele thema's weet te puren. Recensie door De Morgen.Een verzameling brokstukken en missers Recensie door Thomas de Veen, NRC.Recensie Recensie door Arie Storm, Het Parool.Recensie Recensie door Marnix Verplancke, Focus.Het spannende zit hem niet in het feit dat er iemand onder dramatische omstandigheden overlijdt, maar in wat er daarna gebeurt. (...) Net als zijn vorige grote roman Dit zijn de namen handelt ook De dood van Murat Idrissi over de vluchtelingenproblematiek. Toch verschillen de twee boeken sterk van elkaar. Waar Dit zijn de namen hermetisch en abstract was, is De dood van Murat Idrissi veel aardser en ook toegankelijker. Recensie door Haarlems Dagblad.Het onmiskenbare vakmanschap van de Nederlandse auteur spat ook in De dood van Murat Idrissi van elke bladzijde. Wieringa blijft een verhalenverteller pur sang, zo eentje die het kluwen van de moderne wereld - hoe complex en ondoordringbaar ook - moeiteloos ontrafelt. (...) Het meeste plezier beleefden wij aan De dood van Murat Idrissi als opwindende roadnovel: de 'horizontale vertigo' die de lezer samen met de Marokkaanse Thelma en Louise in het weidse Spaanse landschap voelt, is een feest voor de zintuigen. Recensie door Humo.'Een adembenemende road novel (...) Per ongeluk schreef Tommy Wieringa opnieuw een adembenemende roman over migratie en vreemdelingschap. (...) Na het succes van Dit zijn de namen (2012) schreef Wieringa opnieuw een fascinerende roman over een migratiegeschiedenis.' Recensie door Nederlands Dagblad.'Wieringa maakt indruk met actueel drama over migratie (...) Geserreerd, en daardoor des te overtuigender, vertelt Tommy Wieringa het drama van migratie en ontheemdheid. (...) Wieringa schroeft de spanning thrillergewijs op, in lichte, soepel verende zinnen die geen deel lijken te hebben aan de gruwelijkheden die ze beschrijven. (...) een groot, haast niet te hanteren actueel drama in beheerste vormen invoelbaar gemaakt.' Recensie door De Volkskrant.'In zijn nieuwste novelle De dood van Murat Idrissi snijdt Tommy Wieringa een uiterst actueel thema aan: de pijn van de mislukte integratie in ons lang en de rest van Europa. Hij schrijft er op aangrijpende wijze over vanuit het perspectief van twee jonge migrantendochters, die onder druk van vrienden betrokken raken bij mensensmokkel.' Recensie door De telegraaf.Elsevier 3 sterren Recensie door Irene Start, elsevier.
Afbeeldingen
 

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

Reviews of beoordelingen (selectie) van andere leden

“De titel suggereert dat dit verhaal gaat over Murat Idrissi. Verbazingwekkend dat Murat zelf al snel niet meer is, omgekomen tijdens een vluchtpoging. Vervolgens ligt de nadruk op de twee meisjes die zonder geld maar met zijn lichaam rondrijden en zich daar geen raad mee weten. Hun heil zoeken bij andere Nederlands-Marokkaanse jongeren.
Maar wie Murat was? Wat hem heeft gebracht tot een besluit te vluchten? Hijzelf heeft vrijwel geen stem in dit verhaal. De dramatiek ligt veeleer bij de meisjes dan bij de vluchteling.
Het boek zou gaan over een oude Spaanse zaak. Dat lees ik in andere recensies. Het boekje zelf rept daar met geen woord over in bijv. een nawoord. Maar of die wetenschap het geheel krachtiger maakt... niet echt.”
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 0
“Een aanrader!!!”
Meld u aan of log in of login via Facebook om te reageren. 0

Boeken met een vergelijkbare waardering op boekenliefde.nl

hoi

sluiten
sluiten