Boekenliefde.nl’s todo-lijst

Wat kan beter? Welke functie mist u? Help boekenliefde.nl te verbeteren met uw feedback.
Bericht
Email
Todo-lijst
 • functies toevoegen voor leeskringen
 • top 20 oid tonen van best gewaardeerde of meest gelezen boeken
 • mogelijkheid om uit lijst veel gelezen boeken snel boeken voor boekenlijst te herkennen
 • forum, groepen toevoegen om anderen te leren kennen
 • mogelijkheid om boeken handmatig toe te voegen, gegevens te verbeteren en aan te vullen (omslagen inmiddels mogelijk)
 • zorgen dat auteur goed staat (vb editie 688244)
 • mogelijkheid om boekentips te verwijderen/blokkeren
 • mogelijkheid om boekenlijst te printen
 • mogelijkheid om meerdere boeken tegelijk te verwijderen/ te muteren
 • mogelijkheid om lijst met in verleden geleende boeken toe te voegen aan boekenliefde.nl
 • makkelijker maken om geleende boeken te verlengen
 • mogelijkheid om de datum op te geven wanneer je het boek hebt gelezen
 • mogelijkheid om eigen aantekening bij boek te bewaren
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet voor tijdschriften versturen
 • optionele 'wat vond u van?'-mail niet versturen als alle boeken al beoordeling hebben
 • zoeken in eigen boekenlijst
 • sorteren verbeteren: achternaam
 • aantekening maken op welke pagina van boek je bent
 • zoekresultaten filteren op taal
 • informatie over uitgever tonen
 • andere boeken van dezelfde serie tonen
geavanceerd

Wees onzichtbaar

door

Waardering
8.2 uit 10, 4 waarderingen
Uitgave
1e druk, Ambo|Anthos, 20170508, isbn13: 9789026338052
Details
Ebook
Achterzijde
(meer)
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.
Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins
middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.
Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs.
De pers over Verloren grond:
‘Een bedwelmend mooi familieverhaal.’ – de Volkskrant ****
‘Een nieuwe, welsprekende en meeslepende stem in deNederlandse literatuur.’ – NRC Handelsblad
‘Een echt getalenteerde verteller.’ – De Standaard
‘Een on-Nederlandse debuutroman. Goed geschreven, krachtig en meeslepend, en zo totaal anders dan het gemiddelde in zichzelf gekeerde debuut dat je vergeet dat je een eersteling hebt gelezen.’ – Het Parool
‘Isiks stijl is zo volstrekt natuurlijk dat je er na een tijdje niet meer op let en je laat meeslepen door het verhaal, de levensechte personages, de met veel gevoel voor timing opgebouwde scènes.’ – De Standaard
‘Een vlotte schrijfstijl die de lezer moeiteloos meetrekt en in warme kleuren een wereld schetst die totaal anders is dan de onze.’ – Noordhollands Dagblad
‘Een verdienstelijk debuut van een nieuwe schrijver, die bovenal een verhalenverteller is.’ – Passionate Magazine
‘Een ongewoon Nederlandstalig debuut’ – vpro Gids
‘Prachtig, kleurrijk en zo aangrijpend dat de tranen ineens over je wangen stromen.’ – Flow
Waardering
Boekenplanken
Review
Nog geen

Mijn boeken

Waardering
(wissen)
Boekenplanken

Reviews of beoordelingen van uw vrienden en de leden die u volgt

Doe mee met boekenliefde.nl!

Reviews of beoordelingen (selectie) van andere leden

“Zondag 22/07/18 Een boeiend verhaal over een emgrantengezin in de Bijlmer. Bovendien geeft het boek een goed beeld van de ontwikkeling in deze wijk. Het boek werd ook in de reclame aangeprezen door Job Cohen. Het is het verhaal geschreven vanuit Metin Mutlu, een Turkse jongen (eigenlijk zijn ze Zaza volgens de vader van het gezin). We leren hem kennen als hij 5 kaar is en met zijn ouders vanuit Hamburg via Nieuweschans Nederland binnekomt met de auto. Ongeveer tot zijn 20e wonen ze in de Bijlmer. Het bezin wordt getiranniseerd door het narcistische gedrag van de vader. En bovendien wordt Metin op het vwo gepest (hij wordt schoonmaker genoemd). Het grootste probleem op school vormt Dino, een waarschijnlijk Antilliaanse jongen die Metin uitei delijk zelfs bijna van kant maakt.
De verschillende relaties die Metin heeft met vriendjes en vriendinnen heeft, eindigen uiteindelijk ook allemaal weer, het zij door verhuizing hetzij toevallig. Ik vind het een boeiend verhaal dat ik bijna in één ruk heb uitgelezen.”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“Metin komt via Hamburg in de Bijlmer terecht waar hij zich met zijn moeder en zusje bij zijn vader voegt die al een aantal jaren werkzaam is in Nederland.
Het wordt geen gelukkige samenzijn, Harun (zijn vader) is een zgn. communist en een vreselijke egoïst en heeft bovendien een kort lontje, het gezin zit echt onder het juk zoals dat heet.
Naast het thuisleven verloopt ook het leven van Metin op school niet naar wens, hij wordt gepest en genegeerd door iedereen, totdat Kaya op het toneel verschijnt, die zijn grote vriend zal worden en die het durft op te nemen tegen de heersende groep leerlingen.
Ondertussen wordt het leven in de Bijlmer steeds beroerder maar als het gezin verhuist uit de Bijlmer lijkt alles een ommekeer te krijgen zelfs Harun begint zich te gedragen maar dat is helaas van korte duur.
Ik vond het een prachtige emotionele roman, die ook veel nostalgie bevatte, het toucheert ook vele maatschappelijke problemen (huisvesting, eenzaamheid, pesten, criminaliteit) een boek die je in een ommezien uitleest ondanks de 600 bladzijden, gewoon helemaal TOP!”
Meld u aan of log in om te reageren. 0
“Vlot geschreven verhaal over Metin. Een Turkse jongen uit Izmir die in de Bijlmer terecht kont.
Het verhaal volgt Metin tot aan zijn studie rechten in anstersan”
Meld u aan of log in om te reageren. 0

Boeken met een vergelijkbare waardering op boekenliefde.nl

hoi

sluiten
sluiten